GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Schoorsteenbrand Drachten?

Wij voorkomen een potentiële schoorsteenbrand!

Schoorsteenbrand Drachten

Schoorsteenbrand Drachten? Iedereen weet hoe vervelend een schoorsteenbrand is. Naast dat een brand in uw schoorsteen voor veel schade kan zorgen, is het ook erg gevaarlijk voor de gezondheid van u en uw huisgenoten.

Onze schoorsteenvegers hebben op deze pagina alle informatie gezet, die u moet om een schoorsteenbrand te herkennen en te weten hoe u moet reageren op het moment dat u met een schoorsteenbrand te maken krijgt.

Om een schoorsteenbrand te voorkomen raden wij u aan uw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Door dit te doen kunnen risicovolle situaties uitgesloten en/of verholpen worden.

Is het tijd om uw schoorsteen te laten vegen? Twijfel dan niet en neem direct contact op via 0512 203 416. Wij komen graag langs om een Schoorsteenbrand Drachten te voorkomen.

Schoorsteenveger Drachten

Wanneer u veilig en verantwoord wilt genieten van uw open haard of kachel, is het nodig om uw schoorsteen schoon te houden. Dit doet u door deze regelmatig te laten vegen of reinigen door een ervaren schoorsteenveger.

Het is belangrijk dat u uw schoorsteen regelmatig laat kuisen wanneer u gebruikt maakt van een haard of kachel. Bij een schoorsteen die goed onderhouden wordt, is de kans op brand aanzienlijk kleiner.

Maakt u het hele jaar door gebruik van uw haard of kachel? Dan raden we u aan uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Gebruikt u uw haard of kachel niet zo vaak? Dan is één keer per jaar voldoende.

Wilt u uw schoorsteen te laten vegen door een ervaren schoorsteenveger? Neem dan gerust contact op via 0512 203 416.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan een schoorsteen die niet op de juiste manier gebouwd is, zorgen voor een groter risico op een schoorsteenbrand. Een voorbeeld hiervan is een schoorsteen met een te groot of een te klein rookkanaal.

Op het moment dat er sprake is van een te groot rookkanaal, zegt men dat er sprake is van te weinig trek van de schoorsteen. De rookgassen blijven hierdoor in de schoorsteen hangen. Wanneer de haard of kachel afkoelt wordt er een laag creosoot gevormd. Voor een te klein rookkanaal geldt: hoe kleiner het rookkanaal, des te minder ruimte rookgassen hebben om doorheen te gaan. Wanneer er een laag creosoot aanwezig is, kan dit eerder in brand vliegen.

Het komt ook regelmatig voor dat de schoorsteenbrand ontstaat als er brandbaar materiaal in het rookkanaal vlam vat. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een vogelnest, bladeren of een ander voorwerp dat niet in de schoorsteen hoort te zitten. Ook is het een mogelijkheid dat verbrandingsresten, die zich aan de wand van het rookkanaal ophopen en vervolgens vlam vatten.

Bij haarden of kachels die branden op gas zien we dat de kans op brand veel minder groot is. De reden hiervan is dat deze haarden of kachels vrijwel geen vervuiling in het rookkanaal met zich meebrengen.

Voorkomt u liever een schoorsteenbrand in uw eigen haard of kachel? Laat uw schoorsteen dan regelmatig vegen. Neem gerust contact op voor een afspraak via 0512 203 416.

Hoe herkent u een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand is erg gevaarlijk. Wanneer u er mee te maken krijgt, is het van cruciaal belang om direct te handelen. Veel mensen vragen zich af: hoe kan ik een schoorsteenbrand herkennen?

Er zijn een aantal kenmerken die duiden op een schoorsteenbrand. De meest bekenden is het ontstaan van een snelle en sterke rookontwikkeling. De rook kan zowel uit de schoorsteen omhoog, als in uw huis komen.

Daarnaast gaat een schoorsteendbrand vaak gepaard met een loeiend of suizend geluid. Dit komt omdat de brand in de schoorsteen zuurstof aantrekt. Ook een sterke roet- of brandgeur is vaak een signaal van schoorsteenbrand.

Voorkomen is beter dan genezen! Denkt u dat u risico loopt op een schoorsteenbrand? Twijfel dan niet en onderneem te allen tijde direct actie om de schade zo gering mogelijk te houden!

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem snel contact op met Schoorsteenveger Drachten via 0512 203 416.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Het belangrijkste bij een schoorsteenbrand is dat u snel moet handelen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Wacht daarom niet en onderneem direct actie.

Op het moment dat u ziet dat u te maken heeft met brand in uw schoorsteen, bel dan allereerst de brandweer op het alarmnummer 112. Sluit vervolgens de schoorsteenklep en probeer zoveel mogelijk de toevoer van het zuurstof af te sluiten. Vuur heeft namelijk zuurstof nodig om te blijven branden.

Op het moment dat u aan het wachten bent tot de hulpdiensten ter plaatse zijn, kunt u het het vuur proberen te doven met zand of zout. Let op dat u hier geen water voor gebruik!. Doordat het water snel verdampt kan er een explosie ontstaan. Hierdoor is het mogelijk dat er scheuren ontstaan in de rookkanalen.

Op het moment dat het vuur volledig gedoofd is, raden wij u aan uw ramen en deuren te openen om uw huis zo goed mogelijk te ventileren.

Hoe voorkomt u een schoorsteenbrand?

U kunt de kans op schoorsteenbranden aanzienlijk verkleinen door uw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Wij raden aan uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar te laten vegen door een professionele schoorsteenveger. Naast dat hij zorgt dat uw schoorsteen weer helemaal schoon is, zoekt hij ook naar andere mankementen in of rondom uw schoorsteen.

Een schoorsteenbrand uitsluiten is vrijwel onmogelijk. Daarom hebben wij nog een aantal tips om de kans op brand te verkleinen:

 • Laat uw schoorsteen regelmatig reinigen.
 • Gebruik alleen de juiste brandstof die geschikt is voor uw haard of kachel.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in uw schoorsteen.
 • Stook niet wanneer het windstil of mistig is.
 • Zorg altijd voor een klein laagje as in de aslade (ongeveer 3 centimeter).
 • Gebruik alleen aanmaakblokjes of aanmaakhout om uw haard of kachel aan te steken.
 • Blijf altijd bij een brandende haard, laat het vuur nooit onbeheerd achter!

Een goed geveegde schoorsteen kan brand voorkomen. Wilt u ook uw schoorsteen laten vegen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Drachten via 0512 203 416. Wij helpen u graag om veilig en verantwoord te kunnen stoken!

Onverzekerd bij een schoorsteenbrand

Ook voor de verzekering is het van belang dat u uw schoorsteen regelmatig laat vegen. Wanneer er brand ontstaat in een schoorsteen die niet goed onderhouden is, wordt de schade lang niet altijd (volledig) vergoedt.

Wanneer u uw schoorsteen niet jaarlijks laat vegen, kan de verzekering dit namelijk zien als achterstallig onderhoud. Wanneer er op dat moment brand ontstaat, kan het zijn dat de verzekering dit niet vergoedt.

Het is wettelijk niet verplicht om uw schoorsteen te laten vegen. Toch roept het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu al vanaf 1992 dat het verstandig is om de schoorsteen jaarlijks minstens één keer geveegd moet worden.

Wilt u ook met een veilig gevoel kunnen stoken? Neem dan contact op via 0512 203 416.

Een schoorsteenveger inschakelen?

Op het moment dat u uw schoorsteen wilt laten reinigen om weer veilig en verantwoord te kunnen stoken, raden wij u aan om dit te laten doen door een professionele schoorsteenveger.

Wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren vakman, krijgt u de zekerheid dat dit op een goede manier gebeurt. Daarnaast herkent een ervaren schoorsteenveger sneller beginnende problemen in uw schoorsteen of andere rookkanalen.

Wilt u een schoorsteenveger in Drachten inschakelen? Neem dan vrijblijvend contact op met Schoorsteenveger Drachten via 0512 203 416.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Drachten? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Drachten.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Drachten.

Werkwijze Schoorsteenveger Drachten

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?
Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Hoe vaak u uw schoorsteen moet vegen, hangt af van hoe vaak u uw schoorsteen gebruik. Gebruikt u de schoorsteen bijna dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Wilt u een afspraak maken om uw schoorsteen te laten vegen? Bel dan gerust contact met Schoorsteenveger Drachten via 0512 203 416. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?
Een schoorsteen vegen kan het hele jaar door. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Daarom raden wij u aan uw schoorsteen juist op een rustig moment te laten vegen, bijvoorbeeld in de zomer. Dit heeft namelijk hetzelfde effect!
Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

Wij vinden het erg belangrijk dat mensen veilig en verantwoord kunnen stoken, zonder dat zij gevaar lopen wat betreft brand of gezondheid.

Onze schoorsteenvegers hebben daarom aantal tips voor u op een rij gezet om op een veilig en verantwoorde manier te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Gooi andere dingen in uw open haard of kachel.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Dat is zeker mogelijk. Op het moment dat wij een schoorsteen inspectie uitvoeren, controleren wij uw schoorsteen op dingen als beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal.

In veel gevallen kunnen wij tijdens een inspectie deze problemen tijdig opsporen en verhelpen. Hiermee kan veel ongemak en schade voorkomen worden.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Drachten op 0512 203 416

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Of een haard of kachel slecht is voor het milieu hangt af van het toestel. Bij toestellen waar hout of andere vaste brandstoffen gebruikt worden komen vaak veel afvalstoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu en uw eigen gezondheid.

Wij raden u aan goed na te denken over de brandstof van uw toestel. Open haarden en kachels die aardgas als brandstof nodig hebben, stoten minder schadelijke stoffen uit dan haarden of kachels op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Om schoorsteenbranden te voorkomen raden wij u aan uw schoorsteen regelmatig te laten vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteen die regelmatig schoongemaakt wordt, zal niet in brand vliegen!

Wij raden u aan om uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar te laten vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt dan ook gelijk uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, Denk hierbij aan lekken of scheuren in het rookkanaal.

Heeft u ook liever geen schoorsteenbrand? Laat uw schoorsteen dan vegen door een ervaren schoorsteenveger! Neem contact op met Schoorsteenveger Drachten via 0512 203 416.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?
Ja, dat is zeker een mogelijkheid. Echter heeft u dan niet de zekerheid dat dit op een goede manier gebeurt. Iets wat u wel heeft wanneer dit gedaan wordt door een ervaren schoorsteenveger die dit dagelijks doet.

Ook kunt u van onze schoorsteenvegers een bewijs van vegen krijgen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
In de meeste gevallen is zwarte rook een gevolg van slecht stoken. Donkere rook betekent veelal een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer. ongeschikt brandstof of omdat de temperatuur in de haard of kachel te laag is.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt en hoeft u zich geen zorgen te maken.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
Ja, in vrijwel alle gevallen bent u verzekerd. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u weer zorgeloos kunnen genieten van uw schoorsteen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Drachten via 0512 203 416 om een afspraak te maken.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

Het verwijderen van een vogelnest mag niet op elk moment van het jaar. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Drachten

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Drachten heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Drachten

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Drachten

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Drachten nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Drachten

Twee keer per jaar komt er de schoorsteenveger mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Drachten

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button